20-09-2015 BC Titans H1 - Aeternitas H1
maandag, 21 september 2015   

Heren 1

Poeh, dat viel de meeste even zwaar, the day after na een zéér gezellige en geslaagde bruiloft van Vitor.

De zondag was aangebroken, voor vele kwam deze iets te snel, voor andere kon deze dag niet lang genoeg duren.

Dit was ook de zondag dat de basketbalcompetitie weer op het punt stond om te beginnen. Ook de dag dat het compleet vernieuwde Heren 1 voor de eerste keer onder deze naam mocht aantreden, de tegenstander voor vandaag Titans uit Kerkrade.

Op papier geen gemakkelijke wedstrijd en in het verleden is hier meer dan eens hevige strijd geleverd. Met een internationaal gezelschap bestaande uit 6 spelers, 1 coach en 1 toeschouwer werd afgereisd naar Kerkrade.

Op de heenreis werd bekend dat het nietige Roda JC een punt in huis had gehouden om het grote Feyenoord op een gelijk spel te houden. In de auto waren we het al snel met elkaar eens, dit zou ook het enige punt zijn dat in Kerkrade zou moeten blijven vandaag. Echter gezien het verleden zou dit wel eens een moeilijke opgave kunnen worden, maar ach de bal is rond en we beginnen op 0 – 0. Er werd nog snel een team foto gemaakt van de mannen van Titans met een grijze grouwe hal op de achtergrond. H1 van Aeternitas had hun huis fotograaf vastgelegd en had de jongens op de bruiloft op de gevoelige plaat gezet met D1 van VC Weert op de achtergrond, het zit hem in de details dit jaar.

Genoodzaakt door de personele problemen, een nieuwe wind door het team door onze coach werd ook gekozen voor een nieuwe aanpak bij de sprongbal en zowaar meteen met resultaat de sprongbal werd gewonnen.

Het frisse snelle spel van Titans was in het begin de Heren van Aeternitas te machtig en al snel liep Titans een paar punten weg. Bij een 10 – 0 achterstand konden de heren van Aeternitas voor de eerste keer het netje vinden, daarna ging de wedstrijd redelijk gelijk op met een 26 – 14 stand op het scorebord na het 1e kwart. Het tweede kwart speelde we box in one omdat we van buitenaf in de zone verdediging teveel schoten kregen. Hierdoor kregen we meer grip op het spel van Titans waardoor het voor hun moeilijker werd om tot scoren te komen. Aan de andere kant kwamen we meer in ons spel en hadden goede acties richting basket die foutief moest worden afgestopt. Helaas lieten we de vele vrije worpen die we hieruit aan de andere kant tegen kregen grotendeels onbenut waardoor we niet echt korter bij kwamen. De ruststand werd hierdoor bepaald op 41 – 24

Het derde kwart werd aangevangen en meteen ging het mis. In een duel waarbij meer dan alleen de belangen maar ook ledematen verstrengeld raakten tussen A en T werd dit bestraft met een Onsportieve fout voor T. Het spel werd te haastig en onzorgvuldig waardoor we teveel balverlies leden dat door Titans ongenadig werd afgestraft. Hierdoor nam Titans nog verder afstand en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Het was nu zaak om in het vierde kwart de schade te beperken en zelf gewoon nog goed spel te spelen. Met gewoon fanatiek en goed verzorgd basketbal kwamen we weer goed in het spel en scoorde volop. Bij Titans sloop ietwat van irritatie in het spel dat voor ons uiteraard koren op de molen was. In de 8e minuut was het Maurice die in de ogen van de scheidsrechter (alle lof overigens voor deze scheidsrechter, die overigens een zéér puike wedstrijd floot in zijn eentje) een Onsportieve fout beging. De fout die daarop volgde was nr. 5 voor Maurice en werd verzocht het veld te verlaten. De wedstrijd kreeg een vervolg echter het getier en gevloek ging op de Titans bank gewoon verder waarop de scheidsrechter besloot bij nog 1:29min. op de klok om de wedstrijd te staken. Een verveld voorval dat je natuurlijk niet wenst, echter in de ogen van de spelers van Titans een goede en de enige juiste beslissing en konden zich in hierin vinden. Wellicht een wijze les voor degene die hiervoor verantwoordelijk is. Op moment van staken was de stand 77 – 50 in het voordeel van Titans, omwille hiervan natuurlijk oerdom om je team zo te duperen. Waarschijnlijk zal Aeternitas deze wedstrijd met 0 – 20 winnend afsluiten, dit betekend de eerste punten voor het seizoen.

 

ONE TEAM, ONE GOAL, H1 AETERNITAS

 

WEDSTRIJDREGLEMENT NEDERLANDSE BASKETBALL BOND
 
D.7.1. Bij het staken van een wedstrijd moeten de aanvoerders (of bij U16 en lager de coaches) van
beide ploegen, de scheidsrechters en eventueel de commissaris binnen drie werkdagen na de
wedstrijd een verklaring met een toelichting omtrent het staken indienen bij de
competitieorganiserende instantie. Het niet tijdig insturen van een verklaring kan door het
bestuur worden beboet conform de Lijst van Administratieve heffingen en Boetes.
 
D.7.2. Wanneer deze instantie de verantwoordelijkheid voor het staken bij één of beide ploegen
legt, dan is de stand in de wedstrijd op het moment van staken van belang. Is één van beide
ploegen verantwoordelijk voor het staken van de wedstrijd en is de stand op het moment van
staken in het voordeel van die ploeg of is de stand gelijk, dan wordt de eindstand bepaald op
20-0 c.q. 0-20 in het nadeel van de verantwoordelijke ploeg; indien de stand op het moment
van staken in het nadeel is van de verantwoordelijke ploeg, dan blijft de bereikte stand
gehandhaafd.
Wanneer beide ploegen verantwoordelijk worden gesteld voor het staken van een wedstrijd,
dan wordt de eindstand bepaald op 0-0; beide ploegen krijgen niet één wedstrijdpunt.
De verantwoordelijke(n) voor het staken kan/kunnen door het bestuur worden beboet
conform de Lijst van Administratieve heffingen en Boetes.